Liv i Sverige - logo

2013

Ny antologi om vårt förhållande till alkohol

Liv i Sveriges senaste antologi, Ett glas rött om da´n - 18 röster om alkohol presenterades 3 december i samband med ett seminarium på Spritmuseum i Stockholm. På seminariet lästes flera avsnitt ur boken upp, forskare berättade om alkohol utifrån vitt skilda perspektiv och seminariedeltagarna förde intressanta samtal om alkoholvanor och om den nya boken.

På bilden intervjuar Liv i Sveriges ordförande Ingrid Sjökvist (t h)Susanne_och_Ingrid etnologen Susanne Waldén, som forskat om ett så ovanligt ämne som fyllehistorier.

Läs mer om seminariet här: ett_glas.pdf

Gå till vår boklista för att beställa boken.

Foto: Birger Svanteson

 

Skriv dikt eller novell och vinn 5000 kronor!

Föreningen Arbetarskrivare delar sedan år 1995 ut ett litterärt stipendium till en lovande skribent som ännu inte kommit ut med någon egen bok. Priset kallades tidigare Fem Unga-stipendiet men heter numera Arbetarskrivares stipendium. Inriktningen är densamma; att belöna en icke etablerad författare för att inspirera till en fortsättning i föreningens anda. Det vill säga ett skrivande med utgångspunkt i arbetet med ett underifrånperspektiv, och för att utveckla den svenska arbetarlitteraturen. Namnbytet på stipendiet innebär att åldern hos den sökande inte längre spelar någon roll utan enbart den litterära skaparkraften.

Priset är på 5000 kr och delas ut på föreningens årsmöte.

Bidragen kan vara noveller, dikter eller utdrag ur något större verk som inte varit publicerat tidigare. Stipendiekommittén önskar texter som skildrar: Dagens samhälle, arbetsliv och sociala sammanhang.

Läs mer här: http://arbetarskrivare.wordpress.com/stipendium/

De vann i Bytet-tävlingen

Vi gratulerar Anita Pettersson, Järfälla, Kerstin Öberg, Linköping och Fredrika Hellgren, FredrikaokStockholm (bilden) som utan inbördes ordning vann bokpriser i vår tävling Bytet. Fredrika, 17 år, är vår yngsta vinnare någonsin! Om jaktbyte, att byta ut en avliden mamma och att byta skor på gymmet - så olika kunde man tolka tävlingsuppgiften.

Marianne Börjesson, Stockholm, fick hedersomnämnande.

Vintertävling - Valet

Vi måste alla göra val. Varje dag. Stora om små. Och valkampanjen inför riksdagsvalet nästa år har redan dragit igång. Vår vintertävling heter just Valet. Skriv en A4 som vanligt. Ditt bidrag vill vi ha senast den 16 december. Skicka det, helst med e-post, till:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Fullständiga tävlingsregler hittar du här i pdf:en.Liv_i_Sverige_tvling_vinter.pdf

Låten som förändrade mitt liv

Har du starka minnen kopplade till en viss låt? Tillhör du dem som nästan kastas tillbaks till en annan plats och situation när du hör en viss låt? Då vill Dramaten ha din berättelse!

Teatern söker historier och låtar till en möjlig musikföreställning någon gång under hösten 2014. Det kommer att bli ett kollage av insamlade berättelser. Du kan vara ung eller gammal, och din berättelse kan vara banal eller livsavgörande - det är just din historia Dramaten söker. Läs mer om låtminnena här.

Skicka din berättelse antingen till:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

eller:

Musikminne
Dramaten
Box 5037
102 41 Stockholm

Kalender

25 sep 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
30 okt 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården
27 nov 2018
18:30 - 21:00
Berättarkafé, Timmermansgården